Uskoa tulevaisuuteen

1900-luvun alku oli suomalaisen osuustoiminnan myönteistä ajanjaksoa. Tähän sijoittuu myös Oulaisten ensimmäisen osuuskassan perustaminen. Vuoden 1916 Pellervon kalenterissa julkaistiin kirjoitus ”Mikä on osuuskassa?” ja se innosti kiertokoulunopettaja Eugenia Kirkkalan kutsumaan joukon piipsjärveläisiä Matti Hietaharjun taloon keskustelemaan aiheesta. Päivämäärää 16.4.1916 voidaan pitää Oulaisten Osuuspankin syntymäpäivänä. 1920-luvulla osuuskassat perustettiin myös Matkanivaan, kirkonkylälle ja Petäjäskoskelle.

Oulaisten Osuuspankki juhli 80-vuotisjuhlavuottaan vuonna 1996 ja heinäkuusssa pidetyssä kokouksessa pankin johtokunta teki päätöksen käynnistää osuustoiminnan historiaa ja yhteistoimintaa kuvaavan patsaan/reliefin suunnittelu. Jo silloin muistomerkin nimeksi tuli Uskoa tulevaisuuteen.

Hankkeelle nimetty toimikunta kokoontui ensimmäisen kerran lokakuussa 1996 valiten puheenjohtajakseen pankin johtokunnan puheenjohtajan Vesa Mäenpään. Työ käynnistyi muun muassa eri taiteilijoiden toteuttamiin patsaisiin tutustumisella eri puolilla Suomea. Keväällä 1997 tehtiin päätös, jonka mukaan patsasluonnokset pyydetään vain muutamalta taiteilijalta. Kutsutuiksi tulivat kuvanveistäjät Taru Mäntynen ja Kari Juva. Vuoden alussa 1998 toimikunta päätti kokouksessaan tilata pronssista ja graniitista tehtävän patsaan Kari Juvalta. 

Kuvassa Uskoa tulevaisuuteen patsas Oulaisten Osuuspankin pihassa.
Kuvan ottanut Aleksi Haikara 2022.

Patsasluonnoksen mukana tulleessa kirjeessä Juva kirjoitti:

”Veistoksen lähtökohtana on Pyhäjoki ja rautatie, joiden risteyksessä Oulainen sijaitsee. Molemmat kulkuväylät ovat Oulaisille merkittäviä elinkeinoelämän kannalta, samoin uusien tuulien tuojina. Uittotyö on mielestäni osuva symboli perinnetyölle, mutta myös nykyajalle. Siinä tarvitaan toimeliaisuutta, voimaa ja neuvokkuutta, samaa, mitä myös pankkimaailmassa, rahavirtojen ohjailussa.”

Patsashankkeen kustannusarvio oli 500 000 markkaa ja hanketta rahoitettiin mm. patsaan pienoismallien myynnillä ja lahjoituksilla.

Syksyllä 1999 hankittiin OK-Graniitilta patsaan jalusta ja itse patsas kuljetettiin kuorma-autolla joulun ja uudenvuoden välisenä aikana Lapinlahden Taidevalimolta Oulaisiin. Juhlallinen patsaan paljastustilaisuus oli milleniumin aattona eli 31.12.1999. Paljastuspuheen piti silloinen Oulun maakunta-arkiston johtaja Samuli Onnela, joka totesi puheensa lopussa näin: ”Nyt paljastettu Kari Juvan patsas Uskoa tulevaisuuteen on taiteilijan näkemys Pyhäjokialueen kulttuurin perustekijöistä, luonnosta ja luonnon käytöstä, yhteistyöstä ja yhteisöllisyydestä. Näiden varassa on uuden vuosituhannenkin tulevaisuus.”

Lähde: Turunen Harri. Oulaisten Osuuspankki 85 vuotta. Tulevaisuuden rakentaja. 2001