Maailman varanapa

Kesällä 1991 Oulaisissa järjestettiin iso nykytaiteen tapahtuma Mesenaatti. Tapahtuman taustalla oli kaksi toimittajaa, Arto Forsblom ja Kari Kemi, jotka saivat mukaansa järjestelyihin myös Oulaisten kaupungin ja lukuisia yrityksiä.

Näyttelyn teemana oli valokuvataiteen ja muun taiteen rajapinta. Oulaistenkatu 7:n näyttelytiloissa (silloiset uuden ja vanhan talouskoulun tilat) nähtiin sekä suomalaisten että ulkomaalaisten huipputaiteilijoiden töitä. Mukana olivat mm. Ismo Kajander, Marita Liulia,  Ane-Mette Ruge, Marja Söderlund, Marjaana Kella ja Keijo Kansonen. 

Heti tapahtuman suunnittelun alussa Forsblom ja Kemi halusivat mukaan oulaistelaislähtöisen taiteilija Ilkka-Juhani Takalo-Eskolan. Monialaisena taiteilijana tunnettu Takalo-Eskola lähti innolla mukaan ja hän halusi tehdä tapahtumalle oman ”muistomerkin” tai ”logon”, joka jäisi elämään.

Näin syntyi Rautaruukin Oulaisten tehtaan kierresaumaputkista ja Oulaisten Kiven graniitista työstetty Maailman varanapa, Suomen korkein julkinen veistos, jonka korkeus on 29,7 metriä. Maailman varanavan yläosa kuvastaa kalansilmää ja huipun kärki osoittaa magneettiseen pohjoiseen. Patsaan perustustyöt teki Rakennusliike Sorvoja Oy. 

Veistos paljastettiin Mesenaatin avajaisissa 3.7.1991. Tapahtuman avajaistilaisuus oli Väinölänrannassa, jossa juhlapuheen piti Jouko Turkka. Väinölänrannasta yleisö käveli kulkueena Valonrantaan veistoksen paljastushetkeen. 

Kuvassa Maailman varanapa monumentti. Kuvan ottanut Aleksi Haikara 2022.

Lähde: Forsblom Arto. Minun Oulainen. 2021