
Vuositaulu 2
Oulaisten Rotaryklubin julkaisema 2. vuositaulu kuvaa v. 1986 100 vuotta täyttävää rautatietä ja rautatieasemaa. Pohjanmaa radan valmistuminen ja käyttöönotto vuonna 1886 merkitsi Oulaisille kehityssykäystä, joka nosti paikkakunnan nopeasti alueensa kaupalliseksi, teolliseksi ja liikenteelliseksi keskukseksi.
Rautatien mukana Oulaisiin saapui myös paljon uutta väkeä, joka toi puoleesta mukanaan uusia aatteita, työtapoja ja -välineitä. Rautatien ja rautatieläisten ansioksi on laskettava myös puhelimen, torvisoiton ja ravun istuttaminen Oulaistelaiseen ”maaperään”.
Ensimmäiseksi vakinaiseksi asemapäälliköksi nimitettiin Karl Konstantin Palmen. Radan valmistuttua Oulun ja Helsingin väliä liikennöi ns. sekajuna. Matkaan kului aikaa 37 tuntia 25 minuuttia. Nykyisillä nopeimmilla sähköjunilla vastaava matka taittuu seitsemässä tunnissa. Sähköistys toteutui pohjanmaan radan pohjoisosalla alkukesästä 1983.
Itse asemarakennus valmistui radanrakentamisen yhteydessä. Se oli ns. IV luokan asemahuoneus, jossa oli kolmannen ja toisen luokan odotussali, toimitushuone, vaakahuone, kolme asuinhuonetta ja keittiö sekä eteinen, vaatesäiliöt ja kädenlaskettavat asemapäällikön tarpeisiin. Aseman läheisyyteen kohosivat henkilökunnan asunnot, vesitorni ja veturitalli, missä veturit voitiin kääntää kookkaan kääntöpyörän avulla. Alkuvuosina asemalla sijaitsi myös Oulaisten postitoimisto.
Vuositaulu 2:sen on piirtänyt Erkki Hyvärinen vanhan valokuvan perusteella.